Archiwum aktualności

Certyfikaty "Samorządowy Lider Edukacji" rozdane!

68 gmin i powiatów z całej Polski odebrało certyfikaty „Samorządowy Lider Edukacji” przyznane przez Fundację Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego. Gala finałowa I edycji konkursu i programu certyfikacji „Samorządowy Lider Edukacji” odbyła się 29 listopada 2011 roku w auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Patronat nad projektem sprawował Parlament Europejski. W uroczystości wręczenia nagród wzięli udział reprezentanci samorządów wyróżnionych za szczególną, ponadprzeciętną aktywność na rzecz rozwoju edukacji na poziomie lokalnym. Certyfikaty „Samorządowy Lider Edukacji” przyznane zostały na podstawie ankiet samooceny wypełnionych i przekazanych komisji przez samorządy. Otrzymały je gminy i powiaty realizujące samodzielnie lub we współpracy z partnerami społecznymi ciekawe projekty edukacyjne adresowane do uczniów, studentów, nauczycieli itp. oraz posiadające znaczące osiągnięcia w zakresie wspierania rozwoju naukowego, sportowego i kulturalnego młodzieży.   Zgłoszenie każdego samorządu oceniało niezależnie od siebie troje recenzentów – członków komisji konkursowej, w której zasiedli wybitni przedstawiciele świata polskiej nauki, specjalizujący się w problematyce rozwoju systemu edukacji i promocji szkolnictwa. Komisji konkursowej przewodniczył prof. dr hab. Dariusz Rott – członek Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego, wykładowca Uniwersytetu Śląskiego, rzeczoznawca Ministerstwa Edukacji Narodowej. Każdy z recenzentów przyznawał uczestnikowi konkursu od 0 do 50 punktów. Wyróżnienie i certyfikat „Samorządowy Lider Edukacji” otrzymały gminy i powiaty, które uzyskały w procedurze certyfikacyjnej co najmniej 80 punktów (na 150 możliwych).   W I edycji projektu „Samorządowy Lider Edukacji” wystartowały powiaty i  gminy wszystkich typów: gminy wiejskie, gminy wiejsko-miejskie i miejskie. Wśród ocenianych samorządów dominowały gminy małe, do 20 tys. mieszkańców. Komisja konkursowa oceniała w szczególności skalę i jakość wsparcia samorządu na rzecz rozwoju infrastruktury edukacyjnej, skuteczność w pozyskiwaniu środków zewnętrznych na rozwój edukacji i szkolnictwa, innowacyjność i oryginalność działań w sferze rozwoju edukacji oraz jakość oferty edukacyjnej gminy/powiatu.     Wyróżnienia i certyfikaty przyznano w 5 kategoriach:   -gmina do 20.000 mieszkańców (31 certyfikatów) -gmina o liczbie mieszkańców od 20.001 do 50.000 (19 certyfikatów) -gmina o liczbie mieszkańców od 50.001 do 100.000 (3 certyfikaty) -gmina o liczbie mieszkańców powyżej 100.000 (5 certyfikatów) -powiaty  (10 certyfikatów)   Ponadto w ramach I edycji konkursu i programu certyfikacji „Samorządowy Lider Edukacji” ogłoszono laureatów nagród nadzwyczajnych – wyróżnień „Primus” (otrzymały je gminy i powiaty, które uzyskały najwyższą liczbę punktów rankingowych przyznanych przez recenzentów komisji konkursowej) oraz wyróżnień „Mecenas Wiedzy” (otrzymali je wójtowie, burmistrzowie, prezydenci i starostowie, którzy wykazują się szczególnym, osobistym zaangażowaniem w rozwój edukacji na poziomie lokalnym oraz troską o kreowanie w gminie lub powiecie klimatu przyjaznego nauce, szkolnictwu i młodzieży uczącej się).     Galę finałową „Samorządowy Lider Edukacji” zwieńczył koncert Konrada Bilskiego, młodego wokalisty i aktora z Sosnowca, który brawurowo wykonał kilka utworów z kręgu poezji śpiewanej i polskiego jazzu. Po uroczystości samorządowcy mogli wymienić się wrażeniami i doświadczeniami w kuluarach, podczas bankietu przy lampce szampana. >>

Fundacja w Śląskim Klastrze Edukacyjnym

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego znalazła się w gronie współtwórców „Śląskiego Klastra Edukacji”, którego pomysłodawcą jest Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej. Klaster to sieć partnerów działających w sferze edukacji, którego celem jest wspieranie przedsiębiorców oraz innych podmiotów poprzez nawiązanie stałej współpracy opartej na transferze wiedzy. Partnerami klastra będą m.in. jednostki samorządu terytorialnego i jednostki naukowo-badawcze.     Śląski Klaster Edukacyjny tworzony jest w związku z konkursem na dofinansowanie projektów ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 1.3 „Transfer Technologii i Innowacji”. Celem projektu będzie wzmocnienie potencjału i konkurencyjności przedsiębiorstw z województwa śląskiego. Przedmiotem współpracy w ramach klastra jest wykreowanie innowacyjnych, kompleksowych produktów edukacyjnych, wypromowanie wspólnej marki produktów oraz samego klastra w oparciu o potencjał i potrzeby rynku w zakresie rozwoju zasobów ludzkich, ze szczególnym uwzględnieniem synergii pomiędzy potrzebami zgłaszanymi przez pracodawców a systemem edukacji. Ponadto klaster będzie dążył do transferu i wdrażania rozwiązań innowacyjnych i ich upowszechniania, współtworzył platformę do wymiany doświadczeń i upowszechnia najlepszych praktyk w oparciu o współpracę jego partnerów, promował ideę klasteringu oraz dążył do pozyskiwania nowych uczestników kooperacji. W ramach współpracy podmiotów tworzących klaster organizowane będą szkolenia, seminaria i konferencje poświęcone problematyce edukacji i innowacyjności. W swojej działalności klaster wykorzysta innowacyjną technologię sztucznej inteligencji, która pozwoli na stworzenie unikatowych w skali kraju metod i narzędzi Edukacji – tzw. Wirtualnego Trenera. Wirtualny Trener będzie inteligentnym, interaktywnym narzędziem typu automatyczny chat. Dzięki tej technologii można będzie zwiększyć efektywność prowadzonych szkoleń w wyniku opracowania wsparcia procesu dydaktycznego poprzez jego uzupełnienie o interaktywne moduły, skrypty oraz bazę wiedzy spójną z realizowaną tematyką szkolenia. Dzięki mechanizmom Sztucznej Inteligencji Wirtualny Trener będzie się zachowywał jak dobrze przygotowany wykładowca czy prowadzący szkolenie. Dotychczas w skali kraju nie zastosowano w/w narzędzia w procesie dydaktycznym. Innowacyjna technologia zostanie udostępniona wszystkim członkom klastra, co pozwoli na jej wykorzystanie w procesie dydaktycznym  w wyniku opracowania w ramach klastra nowych programów szkoleń. 29 sierpnia 2011 roku prezes zarządu Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego Grażyna Kaczmarczyk podpisała umowę o utworzeniu Śląskiego Klastra Edukacyjnego. Celem Fundacji jako partnera klastra będzie m.in. realizacja projektów w zakresie nowych produktów oraz działań badawczych i informacyjnych z zakresu edukacji, propagowanie, wspieranie i rozwój badań w dziedzinie nauk zajmujących się szeroko pojętą edukacją oraz promocją rozwoju innowacyjnych technologii w branży szkoleniowej. >>

Szkolenia dla szkół i placówek oświatowych