Sukces prof. Dariusza Rotta

Prof. Dariusz Rott, pracownik naukowy Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach i ekspert Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego został wybrany wiceprezesem katowickiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Podczas walnego zebrania wyborczego katowickiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczypospolitej, które odbyło się 10 czerwca 2016 roku, wybrano władze Stowarzyszenia na kadencję 2016–2020. Przewodniczącą została ponownie red. Hanka Jarosz-Jałowiecka, a wiceprezesem wybrano prof. dr. hab. Dariusza Rotta.

Prof. Dariusz Rott jest literaturoznawcą i medioznawcą, związanym z naszą Fundacją od początku jej działalności. Naukowiec przewodniczy Komisjom Certyfikacyjnym Programów „Samorządowy Lider Edukacji” i „Uczelnia Liderów”, zasiada również w gremiach eksperckich innych projektów organizowanych przez Fundację, w tym konferencji naukowych i konkursów realizowanych pod egidą FREiSW.

Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej (SD RP) zostało utworzone po 1989 r., w miejsce istniejącego wcześniej, powołanego 29 marca 1982 r. na Zjeździe Założycielskim w Warszawie, Stowarzyszenia Dziennikarzy PRL.  Zakładali je wówczas w blisko 100-procentach dawni członkowie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. SD RP jest największą organizacją dziennikarską w Polsce. Liczy prawie 8 tysięcy członków w 17 oddziałach terenowych. Jest organizacją dobrowolną,  społeczną i twórczą, skupiającą dziennikarzy oraz emerytów i rencistów. Członkowie SD RP pracują we wszystkich redakcjach prasy, radia, telewizji, agencji informacyjnych i portali internetowych. Reprezentują wszystkie pokolenia i specjalizacje polskiego dziennikarstwa.

Podstawowymi celami statutowymi SD RP jest przede wszystkim dbałość o rzetelne informowanie społeczeństwa za pośrednictwem mediów, wspieranie twórczości dziennikarskiej, troska o etykę zawodową dziennikarzy i ochrona ich praw. Stowarzyszenie prowadzi swoją działalność poprzez m.in.: organizacje konferencji i seminariów, dyskusji, konkursów dziennikarskich.

Stowarzyszenie współpracuje z innymi organizacjami dziennikarskimi w Polsce; utrzymuje także kontakty z zagranicą (SD RP jest członkiem Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy FIJ w Brukseli). Jest samodzielne ekonomicznie i czerpie środki na działalność statutową z własnej działalności gospodarczej.

W 2010 roku nasz oddział w Katowicach  uzyskał osobowość prawną oraz status organizacji pożytku publicznego, dzięki czemu  stał się bardziej samodzielny i samorządny, między innymi pod względem finansowym.

Według danych na dzień 31 grudnia 2009 roku Oddział SD RP w Katowicach liczył 126 członków, aktualnie na dzień 31 sierpnia 2012 – 88 członków. Najliczniejszą grupę stanowią dziennikarze: “Dziennika Zachodniego”, Ośrodka TVP w Katowicach, Polskiego Radia Katowice i Telewizji Silesia. Do Oddziału SDRP należą ponadto aktualnie pracujący dziennikarze  rozmaitych czasopism i wydawnictw oraz gazet lokalnych i samorządowych z całego województwa śląskiego. Znaczną liczbę stanowią emeryci i renciści skupieni w Zespole Starszych Dziennikarzy. Jesteśmy więc największą i najliczniejszą organizacją dziennikarską w województwie śląskim obejmującą: Górny Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie, Podbeskidzie, Ziemię Cieszyńską  i Ziemię Częstochowską.

Wieloletnią przewodniczącą Zarządu Oddziału SD RP w Katowicach była red. Nina Grella, która funkcję tę pełniła przez kilka kadencji. Przez trzy kadencje funkcję przewodniczącego i jednocześnie członka Prezydium Zarządu Głównego SD RP sprawował red. Kazimierz Zarzycki.

Na zdj. Prof. Dariusz Rott podczas jednej z konferencji organizowanych pod egidą Fundacji