Sprawdzali wiedzę, wyróżniali prymusów

II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy w Wyższej Szkole Humanitas w Sosnowcu przeszedł do historii. Blisko 150 uczniów szkół ponadgimanzjalnych z różnych stron kraju przez dwa dni, 23 i 24 maja, walczyło w murach sosnowieckiej uczelni o nagrody główne w postaci zagranicznych wycieczek, a także nagrody pieniężne i książkowe. W pierwszym dniu poznaliśmy laureatów dyktanda z języka angielskiego. We wtorek zaś młodzież zmierzyła się z testami z biologii i chemii, języka polskiego oraz historii i WOS-u. Konkurs, podobnie jak w roku ubiegłym, odbywał się pod patronatem merytorycznym Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.

Uczniowie zgłoszeni do konkursu reprezentowali szkoły z województwa śląskiego, w tym m.in. z Sosnowca, Sławkowa, Jaworzna, Katowic, Częstochowy, Bielska-Białej, ale także z Olkusza, Krakowa, Opola, czy Łodzi. Tym samym zasięg konkursu, znacznie rozszerzył się w stosunku do poprzedniej edycji.

W tym roku Humanitas przygotował wraz z partnerami wydarzenia wiele atrakcyjnych nagród. Biuro podróży Marco Tour, dla laureata I miejsca w dyktandzie językowym, ufundowało wycieczkę do Londynu oraz wycieczki do Pragi dla zwycięzców drugiego dnia konkursu. Zdobywcy II i III miejsc we wszystkich czterech kategoriach mogli liczyć na nagrody finansowe od WSH oraz książki od Wydawnictwa Nowa Era oraz burmistrza Sławkowa, Rafała Adamczyka. Ponadto w oba dni, spośród najlepszych uczestników, rozlosowano Złoty Indeks Wyższej Szkoły Humanitas, uprawniający do bezpłatnych studiów na jednym z kierunków z oferty uczelni.

Po pierwszym dniu konkursu już wiadomo, że poziom jest bardzo wysoki. Jak podkreśliła dr Iwona Dronia, dyrektor Instytutu Filologii WSH, podsumowując pierwszy dzień zmagań, tekst dyktanda był bardzo trudny, ale młodzież poradziła sobie z nim bardzo dobrze. Na podium stanęli:

• I miejsce - Zuzanna Drewniak - IV LO im. S. Staszica w Sosnowcu
  • II miejsce - Grażyna Drabik - II LO im. Czesława Miłosza w Jaworznie
  • III miejsce - Wiktor Chan - V LO im. Kanclerza Jana Zamoyskiego w Dąbrowie Górniczej

Drugiego dnia, oczekiwanie na wyniki wypełniły uczestnikom wykłady. O wybranych zagadnieniach dotyczących terytorium w prawie międzynarodowym opowiedział dr Maciej Borski, prodziekan ds. studenckich Wydziału Administracji i Zarządzania WSH. Natomiast Włodzimierz Nielipiński, znany podróżnik, autor bloga „Pan Czosnek w podróży” przybliżył wszystkim kulisy swojej podróży do krajów Bliskiego Wschodu. Jak się okazało tuż po prelekcjach, podczas wtorkowych testów wiedzy również nie obyło się bez zaciętej rywalizacji. Zarówno w kategorii biologiczno-chemicznej, jak i wiedzy z WOS-u i historii, konieczna była dogrywka o II i III miejsca. Ostatecznie drugi dzień konkursu zakończył się następującymi wynikami:

WOS – historia:

• I miejsce – Jakub Antosiewicz – IV LO im. S. Staszica w Sosnowcu
  • II miejsce – Bartosz Paczyński – I LO im. J. Słowackiego w Częstochowie
  • III miejsce – Mateusz Szczepańczyk - II LO im. E. Plater w Sosnowcu

biologia – chemia:

• I miejsce  - Aleksandra Motyka – IV LO im. S. Staszica w Sosnowcu
  • II miejsce – Dawid Bereza – IV LO im. H. Sienkiewicza w Częstochowie