Zespół

Kierownictwo Fundacji:

Grażyna Kaczmarczykprezes Zarządu

Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego oraz Wyższej Szkoły Zarządzania w Katowicach. Dyplomowany psycholog-klinicysta, psycholog biznesu, nauczyciel, doradca zawodowy, w przeszłości pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Śląskiego oraz uczelni niepublicznych województwa śląskiego. Była wieloletnim dyrektorem kilku poradni psychologiczno-pedagogicznych w Katowicach. Organizatorka konferencji na temat nowoczesnych metod promocji i public relations placówek edukacyjnych, jakości kształcenia oraz zarządzania rozwojem zawodowym i ścieżką kariery. Specjalistka w dziedzinie zarządzania oświatą, zarządzania kapitałem intelektualnym, doradztwa zawodowego i nowoczesnych metod edukacyjnych. Absolwentka ponad 40 kursów, szkoleń i innych form doskonalenia zawodowego z zakresu psychologii i zarządzania w edukacji. Autorka publikacji poświęconych metodom pomocy psychologicznej, terapeutka, w przeszłości - biegły sądowy przy Sądzie Okręgowym w Katowicach. Za swoją działalność zawodową kilkakrotnie wyróżniona Nagrodą Ministra Edukacji Narodowej, a także nagrodami Prezydenta Miasta Katowice.

Halina Przeniosło - członek Zarządu

Ukończyła rusycystykę i polonistykę na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pedagog, wieloletni nauczyciel, działacz oświatowy, wychowawca kilku pokoleń młodzieży, w tym laureatów prestiżowych konkursów przedmiotowych. Absolwentka kilkunastu kursów, szkoleń i warsztatów poświęconych nowoczesnym formom kształcenia i innowacjom edukacyjnym, organizowanych m.in. przez Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Katowicach i Krajowe Centrum Edukacji Nauczycieli TWP. W latach 2003-2006 uczestniczka programu badawczego "Wielki egzamin", realizowanego przez Gdańską Fundację Rozwoju im. Adama Mysiora, którego celem była analiza efektywności nauczania języka polskiego w klasach gimnazjalnych polskich szkół. Brała udział m.in. w kampanii „Gazety Wyborczej” Szkoła z klasą. Prelegentka i ekspertka licznych konferencji metodycznych, opiekunka praktyk i staży nauczycielskich. Przewodnicząca i członek nauczycielskich komisji kwalifikacyjnych, przewodnicząca zespołów ewaluacyjnych w oświacie. Promotorka współpracy szkolnictwa gimnazjalnego z uczelniami wyższymi (m.in. uczestniczka projektów z zakresu edukacji regionalnej, realizowanych przez prof. Helenę Synowiec z Uniwersytetu Śląskiego). Uhonorowana Nagrodą Kuratora Oświaty  za wybitne  osiągnięcia  w  pracy  dydaktycznej i wychowawczej, a także – wielokrotnie – nagrodą dyrektora szkoły.

Jagoda Krzeszowiec - członek Zarządu

Studiowała na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego. Wieloletnia dziennikarka mediów lokalnych i regionalnych województwa śląskiego. Redaktor naczelna tygodnika „Wiadomości Zagłębia” i prezes zarządu spółki wydającej tygodnik. W pracy dziennikarskiej specjalizowała się w tematyce edukacyjnej. W przeszłości związana zawodowo z Wyższą Szkołą Humanitas w Sosnowcu. Trenerka i edukatorka młodzieży – autorka i realizatorka warsztatów m.in. z podstaw dziennikarstwa, gatunków prasowych i komunikacji społecznej. Wychowawca kilku pokoleń dziennikarzy lokalnych. Popularyzatorka wiedzy o mediach wśród uczniów szkół średnich.

Prof. ucz. dr hab. Michał Kaczmarczyk - doradca Zarządu, pełnomocnik Fundacji ds. współpracy z uczelniami

Naukowiec, publicysta, menedżer nauki i szkolnictwa wyższego, od 2014 rektor Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu, od 2019 roku - sędzia społeczny orzekający w wydziale karnym Sądu Okręgowego w Katowicach. Z wykształcenia politolog, medioznawca i literaturoznawca (absolwent Uniwersytetu Śląskiego). Specjalizuje się w prawie konstytucyjnym, prawie oświatowym, problematyce jakości kształcenia, marketingu w edukacji oraz zarządzaniu publicznym. W 2006 roku, mając 25 lat, został najmłodszym doktorem nauk humanistycznych w Polsce. Wieloletni pracownik naukowy Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego. Obecnie zatrudniony na stanowisku profesora w dwóch instytutach naukowych: Instytucie Nauk o Zarządzaniu i Jakości oraz Instytucie Nauk Prawnych Wyższej Szkoły Humanitas. Jest autorem 20 monografii naukowych, podręczników akademickich i słowników, w tym pierwszej na polskim rynku wydawniczym monografii na temat systemu medialnego Irlandii. Jego dorobek obejmuje blisko 80 artykułów naukowych i rozdziałów w pracach zbiorowych. Swoje badania naukowe realizował m.in. w USA, Francji, Wielkiej Brytanii i Irlandii. Założyciel i Dyrektor pierwszej w Polsce Poradni Prawa Akademickiego, zajmującej się pomocą prawną dla pracowników szkół wyższych i studentów. Prowadzi działalność ekspercką na rzecz przedsiębiorstw, samorządów, instytucji wymiaru sprawiedliwości i organizacji pozarządowych. Jest m.in. członkiem Grupy Roboczej ds. Krajowych Inteligentnych Specjalizacji przy Ministerstwie Rozwoju. Zasiadał także w Komisji Stypendialnej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Członek Zarządu Fundacji „Humanitas”, prowadzącej działalność w zakresie nauki i edukacji. Poza pracą zawodową i działalnością społeczną miłośnik podróży, włoskiej kuchni, muzyki francuskiej i psów. Hobbistycznie producent muzyczny, scenarzysta, popularyzator musicali i autor tekstów piosenek (utwory z jego słowami śpiewali m.in. Anna Wyszkoni, Piotr Cugowski, Wojciech Cugowski, Jacek Kawalec i Krzysztof Knapczyk).

Zygmunt Słabowski - przewodniczący Rady Fundacji

Animator kultury, regionalista, zawodowo związany z branżą zarządzania kapitałem ludzkim i sektorem motoryzacyjnym. Był członkiem kadry kierowniczej Autoryzowanego Dealera Audi VW przy Kulczyk Tradex, specjalistą w zakresie bankowości i finansów Volkswagen Bank Polska i Volkswagen Leasing Polska. Wielokrotny uczestnik Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych (m.in. w Launch w Hiszpanii). Prezenter programów motoryzacyjnych dotyczących marki Volkswagen. Dyrektor i dyrektor produkcji w „Beeker” sp. z o.o. oraz „Profisun” s.c. w Katowicach. Współprcował także z tygodnikiem lokalnym "Wiadomości Zagłębia". Miłośnik i popularyzator fotografii oraz filmu. Absolwent kilkunastu kursów, szkoleń i warsztatów poświęconych sztuce fotograficznej, filmowej, telewizyjnej i teatralnej. Uczestnik ogólnopolskich konkursów filmów amatorskich. Autor unikatowej serii zdjęć z planu polsko-amerykańskiej koprodukcji filmowej „Mur”. Współtwórca (wraz z ośrodkiem Telewizji Polskiej w Katowicach) pierwszej w Polsce telewizji szkolnej działającej w przeszłości przy Technikum Budowy Maszyn i Urządzeń Górniczych w Sosnowcu.

Marek Kaczmarczyk - członek Rady Fundacji

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach oraz Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu (studia podyplomowe). Działacz oświatowy i sportowy, w przeszłości pracownik dydaktyczny Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach oraz Międzyszkolnego Klubu Sportowego Płomień-Sosnowiec (opiekun kadry juniorek). Trener II klasy siatkówki, dyplomowany instruktor lekkiej atletyki, pływania i narciarstwa biegowego. Ratownik Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Uczestniczył (wraz z zespołami) m.in. w Akademickich Mistrzostwach Polski  Szkół Medycznych. Jego wychowankowie osiągają liczne sukcesy w rozgrywkach juniorskich w różnych klubach oraz w II lidze kobiet. Twórca i trener klas sportowych o profilu siatkówki. Organizator letnich obozów sportowo-rekreacyjnych dla dzieci i młodzieży, a także zimowych szkół narciarskich dla uczniów z województwa śląskiego. Założyciel i menadżer prywatnej firmy szkoleniowej specjalizującej się w edukacji sportowej i nauce pływania dzieci i młodzieży z wykorzystaniem autorskich metod trenerskich. Za osiągnięcia w pracy dydaktycznej i sportowej kilkakrotnie wyróżniony Nagrodą Prezydenta Miasta Sosnowca oraz nagrodami dyrektorów szkół. Dwukrotny laureat konkursu na Najlepszego Trenera Roku Szkolnego Związku Sportowego.

Urszula Wira – członek Rady Fundacji

Absolwentka studiów wyższych na kierunku administracja, specjalność: administracja publiczna. W przeszłości pracownik Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Przez wiele lat współzarządzała prywatną firmą handlową oraz pracowała w międzynarodowej korporacji branży telekomunikacyjnej. Interesuje się zagadnieniami zarządzania, w szczególności – zarządzania kapitałem ludzkim. Prywatnie miłośniczka rekreacji na świeżym powietrzu, zwierząt i aktywnego spędzania czasu.

Zespół, współpracownicy, eksperci zewnętrzni:

Prof. dr hab. Dariusz Rott
Prof. UE dr hab. Zbigniew Widera