GALA FINAŁOWA

Wyróżnienia i certyfikaty „Uczelnia Liderów” wręczane są podczas uroczystej Gali, połączonej z prezentacją laureatów. Uroczystości finałowe I i II edycji „Uczelni Liderów” odbywały się w auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Od roku 2013 zapraszamy laureatów w nowe miejsce do Auli Leopoldina Uniwersytetu Wrocławskiego – jednej z najpiękniejszych, najbardziej reprezentacyjnych sal uniwersyteckich w Polsce.

Barokowa Aula Leopoldina (Auditorium Academicum) zlokalizowana jest w gmachu głównym Uniwersytetu Wrocławskiego, przy Placu Uniwersyteckim 1. Wzniesiona w latach 1728-1732 wraz z całym kompleksem budynków uniwersyteckich, otrzymała swoją nazwę na cześć cesarza Leopolda I, fundatora Uniwersytetu w roku 1702. Aulę projektował Christophorus Tausch, uczeń Andrei Pozza, znanego włoskiego architekta, malarza i filozofa. Aulę zdobią urzekające freski Johanna Christopha Handkego z Ołomuńca, rzeźby figuralne Franza Josepha Mangdoldta oraz ornamenty sztukatorskie i marmoryzacja włoskiego mistrza Ignazio Provisore. Aula Leopoldina jest obecnie wykorzystywana głównie jako część muzeum uniwersyteckiego, a także jako miejsce obchodzenia głównych uroczystości uczelni (np. immatrykulacji).

Wyróżnienia i certyfikaty „Uczelnia Liderów” przyznane w V edycji projektu wręczone zostaną podczas uroczystej Gali w lipcu 2015 roku.

Relacja z gali III edycji Programu (2013) - kliknij!

Relacja z gali IV edycji Programu (2014) - kliknij!