Akredytacje, zapewnianie i ocena jakości kształcenia

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, we współpracy z Akademią Edukacji Praktycznej „Meritum”, zapraszają do udziału w VII edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej na temat jakości kształcenia na uczelniach. W tym roku konferencja odbywa się pod hasłem "Akredytacje, zapewnianie i ocena jakości kształcenia na polskich uczelniach". Zapraszamy 1 grudnia 2017 r. do Uczelni Techniczno-Handlowej im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie.

Prawo o szkolnictwie wyższym znów podlega daleko idącym zmianom, które odnoszą się m.in. do kwestii zapewniania jakości kształcenia i oceny tej jakości przez instytucje akredytacyjne. Nasza konferencja, jak co roku, pozwoli zapoznać się z najnowszymi zmianami w dziedzinie prawa szkolnictwa wyższego oraz aktualnymi kryteriami i zasadami oceny jakości kształcenia na uczelniach.

Wciąż aktualna jest potrzeba upowszechniania wiedzy o narzędziach zapewniania jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym oraz wymogów, jakie należy spełnić, przygotowując się do akredytacji zewnętrznej (obligatoryjnej, np. akredytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej lub fakultatywnej, np. środowiskowej). Powyższe cele, jak co roku, realizuje nasza konferencja, która na stałe wpisała się do kalendarza najważniejszych wydarzeń akademickich w Polsce.

Zaproszenie do wygłoszenia referatów na konferencji przyjęli m.in. dr hab. inż. Janusz Uriasz - przewodniczący Zespołu nauk technicznych Polskiej Komisji Akredytacyjnej, prof. Paweł Chmielnicki - członek PKA, mec. Marcin Chałupka - jeden z najwybitniejszych polskich specjalistów w dziedzinie prawa szkolnictwa wyższego, prof. Bożena Muchacka - członek PKA, prof. Andrzej Głowacki - członek PKA, Agata Wroczyńska - kierownik Biura ds. Jakości Kształcenia Uniwersytetu Warszawskiego.

W charakterze prelegentów w konferencji wezmą udział wybitni eksperci znający problematykę akredytacyjną oraz specjaliści ds. jakości kształcenia najlepszych polskich uczelni. W trakcie obrad odbędą się panele umożliwiające zadawanie pytań i bezpośrednią dyskusję z ekspertami na temat akredytacji uczelni i zapewniania jakości kształcenia, z uwzględnieniem najnowszych zmian i aktualnych przepisów.

Konferencja adresowana jest przede wszystkim do przedstawicieli uczelni przygotowujących się do akredytacji zewnętrznej, pełnomocników/ zespołów ds. jakości kształcenia oraz wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami zarządzania procesami dydaktycznymi w szkolnictwie wyższym.

Dodatkowe informacje i materiały do pobrania:

-Program Konferencji - kliknij!

-Zgłoszenie udziału - kliknij!

-Informacje organizacyjne - kliknij!

Konferencja pozwoli uczestnikom zdobyć PRAKTYCZNĄ wiedzę:

-  jak przygotować się do wizytacji Polskiej Komisji Akredytacyjnej oraz innych organizacji akredytujących i spełnić kryteria akredytacyjne;

- jak doskonalić wewnętrzny system zapewniania jakości kształcenia;

- jak zapewnić zgodność koncepcji i programów kształcenia z przepisami prawa o szkolnictwie wyższym,

- jak skutecznie zarządzać  uczelnią i procesami dydaktycznymi w aktualnych warunkach prawnych.

W trakcie konferencji:

-Przedstawione będą aktualne kierunki zmian w zasadach akredytacji, w związku z nowelizacją Prawa o szkolnictwie wyższym;

-Przedstawione będą kryteria oceny stosowane przez komisje akredytacyjne: państwową oraz środowiskowe;

-Przedstawiane będą zagadnienia praktyczne dotyczące zasad akredytacji kierunku studiów/jednostki organizacyjnej uczelni oraz przygotowania jednostki do akredytacji zewnętrznej;

-Zaprezentowane zostaną dobre praktyki w zakresie zapewniania jakości kształcenia na uczelniach najwyżej ocenionych przez Polską Komisję Akredytacyjną;

-Przedstawione będą nieprawidłowości w zakresie projektowania i wdrażania rozwiązań dydaktycznych poddawanych ocenie w toku akredytacji;

-Odbędzie się dyskusja z udziałem praktyków - ekspertów zajmujących się działalnością akredytacyjną oraz zarządzaniem dydaktyką i zapewnianiem jakości kształcenia w szkolnictwie wyższym;

-Prelegenci skoncentrują się na zagadnieniach aktualnych i ważnych z punktu widzenia interesu uczelni przygotowujących się do akredytacji.

Regulamin konferencji - kliknij!

Kontakt z organizatorami - kliknij!

Dodatkowe informacje:

tel. +48 32 747-26-03