Archiwum aktualności

II edycja konferencji: Monitorowanie karier absolwentów...

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego zapraszają do udziału w II edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Monitorowanie karier zawodowych absolwentów - metody jakościowe i ich rola w badaniach rynku pracy”. Konferencja odbędzie się 5 czerwca 2014 r. o godz. 10.00 na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Zgłoszenia udziału przyjmujemy do 9 maja 2014 roku. Decyduje kolejność zgłoszeń, liczba miejsc ograniczona! Konferencja objęta została patronatem honorowym Programu Ambasadorów Kongresów Polskich.   Zaproszenie i folder informacyjny Konferencji – kliknij!   Program Konferencji – kliknij!   Formularz zgłoszenia – kliknij!   Informacje organizacyjne i opłata konferencyjna – kliknij!     Konferencja „Monitorowanie karier zawodowych absolwentów - metody jakościowe i ich rola w badaniach rynku pracy” poświęcona będzie omówieniu wyzwań, przed jakimi stoją uczelnie w świetle kolejnej nowelizacji ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i wprowadzenia systemu monitorowania karier absolwentów opartego o analizę danych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. W obecnym stanie prawnym obowiązek badania losów absolwentów w celu dostosowywania programów kształcenia do potrzeb rynku pracy spoczywa na szkołach wyższych. Po wprowadzeniu nowelizacji ustawy zadanie to będzie realizowało Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, wraz z ZUS. Rolą uczelni stanie się natomiast interpretowanie uzyskanych wyników i wprowadzanie działań projakościowych, w tym doskonalenie programów kształcenia, na podstawie wniosków z analizy „zewnętrznej”. Ponadto uczelnie będą mogły nadal prowadzić własne, autorskie badania losów absolwentów, gdyż sprzyja to wysokiej kulturze jakości kształcenia i jest oczekiwane przez instytucje akredytujące (np. Polską Komisję Akredytacyjną). Badania losów absolwentów na poziomie uczelni powinny jednak opierać się na metodach jakościowych, albowiem dane ilościowe nt. rynku pracy i sytuacji absolwentów szkoły wyższe otrzymywać będą z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Uczelnie powinny więc wypracować skuteczne sposoby budowania relacji z absolwentami oraz znaleźć instrumenty pozwalające śledzić ich losy na rynku pracy w oparciu o narzędzia jakościowe, a nie ilościowe, dominujące dotychczas w praktyce monitorowania karier.     Nasza Konferencja pozwoli odpowiedzieć na pytania:   -Jakie metody badań jakościowych można wykorzystywać w procesie monitorowania karier absolwentów? Które z nich są najskuteczniejsze i dlaczego?   -Jak projektować procedury badania losów absolwentów w nowych warunkach prawnych?   -Czy w monitorowaniu losów absolwentów mają zastosowanie innowacyjne metody badań socjologicznych, takie jak np. metody oparte na e-informacji?   -W jaki sposób wykorzystywać wyniki badań losów absolwentów w procedurach podnoszenia jakości kształcenia i dostosowywania planów i programów studiów do wymogów rynku pracy?   -Jakie „dobre praktyki” w monitorowaniu losów absolwentów stosowane przez najlepsze polskie uczelnie mogą stanowić wzór do naśladowania dla innych?     W trakcie konferencji zaprezentujemy praktyczne rozwiązania stosowane w procesie monitorowania karier absolwentów, z wykorzystaniem narzędzi jakościowych. Przedstawimy także wnioski i zalecenia wynikające z prac Polskiej Komisji Akredytacyjnej dotyczące sposobów wykorzystania informacji zwrotnej z badań losów absolwentów w procedurach zapewniania wysokiej jakości kształcenia oraz najczęściej popełniane błędy w tym zakresie.  Celem konferencji jest przekazanie uczestnikom praktycznej, aplikacyjnej wiedzy oraz zaprezentowanie „dobrych praktyk” i pożądanych rozwiązań w dziedzinie monitorowania karier absolwentów.   Do udziału w obradach w charakterze referentów zaprosiliśmy ekspertów zajmujących się problematyką:   -jakości kształcenia, -zarządzania biurami karier, -metodologii badan społecznych, -rynku pracy.   Konferencja będzie miała charakter praktyczny. Organizatorzy pragną zapewnić jej uczestnikom możliwość merytorycznego kontaktu i dyskusji na temat wskazanych powyżej zagadnień.   Konferencja adresowana jest w szczególności do osób odpowiadających na uczelniach (wydziałach) za monitorowanie karier zawodowych absolwentów, zapewnianie jakości kształcenia oraz dostosowywanie oferty dydaktycznej do potrzeb rynku pracy. Zapraszamy w szczególności:   -rektorów, dziekanów, pełnomocników ds. jakości kształcenia, -pracowników biur karier, -specjalistów odpowiedzialnych za zarządzanie procesem dydaktycznym, -przedstawicieli biur i organizacji odpowiedzialnych za budowanie relacji z absolwentami, -naukowców zainteresowanych problematyką rynku pracy, -naukowców zainteresowanych tematyką metod jakościowych w badaniach społecznych.   Wszelkich informacji na temat Konferencji udziela biuro Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, tel.: 32 747-26-03, +48 607-035-169, e-mail: biuro@fundacja-edukacja.org.pl. Serdecznie zapraszamy do udziału!     Organizatorzy:   aaa   >>

Grant Fundacji dla konferencji "Jak pisać prace naukowe?"

4 kwietnia 2014 roku w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu odbędzie się I Międzynarodowa Konferencja Pulsu Uczelni, której partnerem jest Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego. Celem konferencji, organizowanej pod hasłem „Jak pisać prace naukowe? Gdzie publikować?”, jest przekazanie praktycznych wskazówek na temat przygotowywania publikacji do czasopism z listy MNiSzW i JCR przez studentów, młodych naukowców i kadry akademickie szkół wyższych, jak również przybliżenie uczestnikom szerokiego wachlarza czasopism z wysoką punktacją, wydawanych w Polsce.   Organizatorzy zaprosili do udziału w konferencji prelegentów z Polski i zagranicy, m.in. z USA, Holandii, Niemiec i Białorusi. Uczestnikami biernymi obrad będą studenci uczelni wyższych, pracownicy naukowo-dydaktyczni oraz bibliotekarze. Konferencja odbędzie się w Sali Audytoryjnej Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej przy ul. Katowickiej 68 w Opolu. Komitetowi naukowemu wydarzenia przewodniczy dr n. med. Donata Kurpas z opolskiej PMWSZ, a w jego programie znalazły się referaty m.in. prof. Johna Nezleka (College of William& Mary, Williamsburg VA, USA), mgr Piotra Kocyby (Technische Universität, Chemnitz, Niemcy) i dr hab. Bożeny Mroczek (Pomorski Uniwersytet Medyczny, Szczecin, Polska).   Udział w konferencji jest bezpłatny, a zgłoszenia uczestnictwa można przesyłać na adres: gaidae@wsm.opole.pl. Uczestnicy otrzymają certyfikaty z punktami edukacyjnymi Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Opolu (6,5 pkt). Szczegółowe informacje na temat wydarzenia dostępne są na stronie internetowej Konferencji – kliknij!   Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego wsparła konferencję w formie grantu, a także objęła wydarzenie patronatem honorowym. >>

Pozyskiwanie funduszy europejskich przez samorządy

Fundacja Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego oraz Akademia Edukacji Praktycznej „Meritum” zapraszają do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej "Pozyskiwanie funduszy przez jednostki samorządu terytorialnego w nowej perspektywie finansowej Unii Europejskiej", która odbędzie się 7 maja 2014 roku w hotelu Gromada Lotnisko w Warszawie. Celem Konferencji jest upowszechnienie praktycznej, użytkowej wiedzy na temat zasad aplikowania przez  samorządy o środki europejskie w latach 2014-2020 oraz podnoszenie jakości i efektywności działań jednostek samorządu terytorialnego w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych. Zgłoszenia udziału przyjmujemy do 4 kwietnia 2014 roku. Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.   UWAGA! Z przykrością informujemy, że z uwagi na niewielką liczbę zgłoszeń konferencja nie odbędzie się (nie utworzyła się grupa szkoleniowa, pozwalająca na przeprowadzenie konferencji). Przepraszamy za zmianę planów i wyrażamy nadzieję, że w przyszłości uda nam się zorganizować podobne wydarzenie konferencyjne, przy większej frekwencji uczestników. Liczymy na zrozumienie zaistniałej sytuacji i mamy nadzieję na współpracę z Państwem w przyszłości.         Patronat honorowy nad konferencją:   -Instytut Europeistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie   -Centrum Dokumentacji Europejskiej Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie   -Centrum Studiów Europejskich im. Jeana Monneta Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu   -prof. dr hab. Edmund Wittbrodt, Przewodniczący Komisji Spraw Unii Europejskiej Senatu RP   -Agnieszka Pomaska, Przewodnicząca Komisji do Spraw Unii Europejskiej Sejmu RP           W trakcie konferencji przedstawione będą zagadnienia praktyczne dotyczące zasad pozyskiwania przez jednostki samorządu terytorialnego funduszy europejskich w nowej perspektywie finansowej UE, jak również zaprezentowane zostaną główne kierunki finansowania działalności prorozwojowej JST w okresie 2014-2020. Prelegenci przedstawią także konkretne przykłady projektów „miękkich” i „twardych”, możliwych do realizacji w nowej perspektywie finansowej UE oraz omówią dobre i złe praktyki w działalności samorządów jako beneficjentów funduszy europejskich. Istotną częścią konferencji będzie też dyskusja z udziałem praktyków - specjalistów zajmujących się zawodowo problematyką funduszy europejskich, w trakcie której można będzie zadawać pytania i dzielić się uwagami na temat nowej perspektywy finansowej UE.   Częścią Konferencji jest Ogólnopolski Konkurs pod hasłem "Europejski Sukces w Samorządzie", na najlepszy projekt unijny zrealizowany przez jednostkę samorządu terytorialnego w ramach Perspektywy Finansowej Unii Europejskiej 2007-2013. Uczestnikiem Konkursu może zostać jednostka samorządu terytorialnego będąca beneficjentem Programów Operacyjnych na lata 2007-2013, która zrealizowała projekt inwestycyjny (twardy) lub nieinwestycyjny (miękki) w ramach któregoś z Programów Operacyjnych Narodowej Strategii Spójności. Konkurs adresowany jest wyłącznie do jednostek samorządu terytorialnego, których reprezentanci uczestniczyć będą w Konferencji. Udział w Konkursie jest fakultatywny. Oznacza to, że jednostka samorządu terytorialnego, której przedstawiciel weźmie udział w Konferencji, może uczestniczyć w Konkursie, ale nie jest do tego zobligowana. Możliwy jest zatem udział w konferencji bez zgłaszania reprezentowanego samorządu do Konkursu na projekt UE. Zgłoszenie projektu do Konkursu następuję poprzez wypełnienie i przesłanie specjalnego formularza konkursowego. Należy w nim krótko opisać zgłoszony projekt oraz zaprezentować jego atuty (innowacyjność, oryginalność, związek z potrzebami lokalnymi itp.). Formularz jest dostępny tutaj - kliknij! UCZESTNICTWO W KONKURSIE JEST BEZPŁATNE! Wyniki konkursu ogłoszone zostaną w trakcie Konferencji (7 maja 2014 r.).     Materiały na temat konferencji - do pobrania:   Karta zgłoszenia udziału w Konferencji - kliknij!   Program Konferencji - kliknij! Folder informacyjny Konferencji- kliknij!   Informacje organizacyjne i opłata konferencyjna - kliknij!       Materiały na temat konkursu towarzyszącego Konferencji - do pobrania: Folder informacyjny Konkursu "Europejski Sukces w Samorządzie" - kliknij! Karta zgłoszenia do Konkursu "Europejski Sukces w Samorządzie" - kliknij! Regulamin Konkursu "Europejski Sukces w Samorządzie" - kliknij!       Konferencja adresowana jest do reprezentantów jednostek samorządu terytorialnego:   -prezydentów, burmistrzów, wójtów, starostów,   -pracowników wydziałów/referatów odpowiedzialnych za pozyskiwanie funduszy europejskich,   -kierowników i pracowników instytucji samorządowych,   -radnych,   -przedstawicieli spółek komunalnych,   -doradców samorządowych.     Konferencja pozwoli uczestnikom zdobyć PRAKTYCZNĄ wiedzę:   -jak odnaleźć się w nowych Programach Operacyjnych,   -jak przygotować się do nowej perspektywy finansowej UE i pokonać wyzwania z tym związane,   -jakie obszary działań i projekty samorządowe mogą uzyskać dofinansowanie w nowej perspektywie finansowej UE,   -jak skutecznie aplikować o fundusze europejskie w okresie 2014-2020,   -jak wykorzystać doświadczenia wynikające z realizacji projektów europejskich w latach 2007-2013 w nowym okresie programowania,   -jak zmienią się procedury finansowania i kwalifikowalności wydatków oraz wytyczne w zakresie prawidłowej realizacji projektów unijnych.     Cele Konferencji: -upowszechnianie praktycznej, użytkowej wiedzy na temat zasad aplikowania przez JST o środki europejskie w nowej perspektywie finansowej UE;   -podnoszenie jakości i efektywności działań jednostek samorządu terytorialnego w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych;   -propagowanie dobrych praktyk w finansowaniu działań JST ze źródeł europejskich;   -wspieranie działalności samorządów w zakresie pozyskiwania środków europejskich, w tym środków na inwestycje, naukę, edukację i działalność innowacyjną;   -rozwijanie wśród kadr samorządowych umiejętności przygotowywania wniosków o finansowanie z funduszy unijnych oraz zarządzania projektami europejskimi;   -stworzenie forum wymiany opinii i doświadczeń związanych z działalnością samorządów w zakresie pozyskiwania funduszy europejskich;   -rozwijanie i umacnianie postaw ukierunkowanych na aktywne współdziałanie w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i uczącego się.     Co wyróżnia naszą konferencję?   -Praktyczny charakter wystąpień prelegentów – eksperci zaproszeni do udziału w obradach poświęcą uwagę zagadnieniom praktycznym, dzieląc się z uczestnikami konferencji swoimi doświadczeniami i „dobrymi praktykami” związanymi z pozyskiwaniem funduszy europejskich,   -Sprofilowanie tematyki – obrady poświęcone będą kwestiom związanym z pozyskiwaniem funduszy przez samorządy i jednostki im podległe, bez dygresji na temat środków europejskich w sensie ogólnym.   -Doświadczenie prelegentów – do udziału w obradach zaprosiliśmy prelegentów o bogatym doświadczeniu teoretycznym i praktycznym oraz szerokiej wiedzy na temat funduszy strukturalnych, przygotowywania wniosków o dotacje oraz zarządzania projektami europejskimi,   -Ranga prelegentów – w obradach wezmą udział eksperci cieszący się uznaniem w swoich dyscyplinach, reprezentujący instytucje o fundamentalnym znaczeniu w procesach zarządzania funduszami unijnymi, posiadający autorytet, doświadczenie i wartościowy dorobek odnoszący się do tematyki konferencji,   -Możliwość dyskusji i wymiany doświadczeń – częścią konferencji będzie panel dyskusyjny, który umożliwi uczestnikom swobodną dyskusję, zadawanie pytań prelegentom oraz transfer wiedzy i dobrych praktyk.     Wszelkich informacji na temat Konferencji udzielamy telefonicznie lub e-mailowo: tel.: 32 747-26-03, +48 607-035-169, e-mail: info@edukonferencje.pl.   >>

IV edycja Programu "Uczelnia Liderów"