Archiwum aktualności

Przedstawiciele Fundacji na obozie dziennikarskim

Przedstawiciele Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego wzięli udział (w charakterze trenerów i wykładowców) w obozie dziennikarskim dla uczniów i studentów, organizowanym przez Wyższą Szkołę Humanitas z Sosnowca. Obóz, który jak co roku odbywał się w Zakopanem, skupił kilkudziesięciu młodych ludzi zainteresowanych kształceniem dziennikarskim i pracą w mediach masowych.   Młodzież wzięła udział m.in. w warsztatach z zakresu komunikowania interpersonalnego, zarządzania czasem i pracy w zespole. Zajęcia te prowadzili przedstawiciele Fundacji.   Już po raz siódmy studenci i licealiści z Zagłębia Dąbrowskiego wyjechali na dwutygodniowy obóz dziennikarski do Zakopanego. W stolicy Podhala uczyli się pisać teksty informacyjne i publicystyczne, występować przed kamerą, wypełniać obowiązki rzeczników prasowych i specjalistów do spraw reklamy. Kilkudziesięciu młodych ludzi poznawało tajniki dziennikarstwa pod okiem naukowców i zawodowych reporterów, którzy dzielili się z uczestnikami wyjazdu własną wiedzą i doświadczeniem zawodowym. Kadrę obozu stanowili m.in. przedstawiciele Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego.   Zajęcia w Zakopanem prowadzili m.in. Grażyna Kaczmarczyk, prezes FREiSW, prof. Dariusz Rott, literaturoznawca i medioznawca, współpracownik FREiSW, dr Michał Kaczmarczyk, medioznawca, współpracownik FREiSW, Przemysław Ruta, redaktor naczelny serwisu e-sosnowiec.pl, współpracownik FREiSW, Jadwiga Krzeszowiec, redaktor naczelna "Wiadomości Zagłębia",  członek zarządu FREiSW, Bogusława Bodzioch-Bryła, wykładowczyni Uniwersytetu Jagiellońskiego, Ewa Kraus, Marta Stanek-Bartkowska i Marta Gęgotek - trenerki umiejętności społecznych z Wyższej Szkoły Humanitas.   W tegorocznym obozie uczestniczyli uczniowie aż ośmiu zagłębiowskich liceów oraz studenci dziennikarstwa. Najlepsi z nich będą mogli podjąć współpracę z redakcją lokalnego sosnowieckiego tygodnika "Wiadomości Zagłębia".   >>